czwartek, 29 lutego, 2024
info@echogminopolskich.pl
0
  • No products in the cart.
Ekologia

Czy każdy plastik jest zły? Czy nadaje się do przechowywania żywności?

Albany Colley z Pixabay

Bez wszechobecnego plastiku już nie wyobrażamy sobie życia, ponieważ na tyle ułatwia nam codzienne funkcjonowanie, że po prostu się do niego przyzwyczailiśmy. Zatrważająca jest także ilość plastikowych odpadów, które dosłownie zalewają świat – czy plastikowe produkty powinny przestać być tworzone?

Rocznie produkujemy 400 milionów ton plastikowych śmieci. Aby sobie wyobrazić tę liczbę, można ją porównać do słoni afrykańskich, których dorosły samiec waży 6 ton. Potrzeba więc prawie 67 milionów słoni, by osiągnęły one wagę 400 milionów ton. Ich populacja musiałaby zatem zwiększyć się 170-krotnie.
Te liczby nie wskazują jednak na to, że wszystkie fabryki wykonujące plastikowe produkty powinny zostać zamknięte. Owszem, przyczyniłoby się to do zmniejszenia ilości plastikowych śmieci, ale też wywołałoby ogromny kryzys ekonomiczny – mnóstwo osób straciłoby pracę.

Nie oznacza to jednak, że możemy zużywać plastik jakby jutra miało nie być. Tak jak w pozostałych sferach życia, należy odnaleźć złoty środek: zrezygnować z wszelkiego rodzaju jednorazówek i zastąpić je innymi materiałami, ale nie pozbywać się „w imię ekologii” wszystkich plastikowych produktów, jakie posiadamy.

Do czego więc przydaje się plastik?

Plastikowe opakowania są dobrym sposobem na przechowywanie żywności – jedzenie znajdujące się w lodówce i zamknięte w szczelnym plastikowym pojemniku dłużej zachowa świeżość. Plastikowe pudełka świetnie służą też jako opakowania na obiad do pracy: są lekkie i nie zajmują dużo miejsca.
Musimy jednak uważać, ponieważ nie każdy rodzaj plastiku jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Żywność można przechowywać jedynie w plastikowych opakowaniach z oznaczeniami: HDPE-02, LDPE-4 (a także -02 i 05), PP-05 i PET-01. Ten ostatni symbol najczęściej możemy znaleźć na butelkach wody i innych napojów.

Istnieją też rodzaje plastiku szkodliwe dla zdrowia: produkty oznaczone symbolami PVC-03 i PS-06 (polistyren, czyli styropian) mogą być toksyczne i nie należy przechowywać w nich żywności. Szczególnie niebezpieczne są plastiki z grupy 07 (czasem oznaczone też literą „O”). Mogą one zawierać BPA, czyli bisfenol A – związek chemiczny niebezpieczny dla układu nerwowego. Podczas zakupów warto więc poświęcić chwilę na sprawdzenie, z jakiego materiału wykonany jest przedmiot, którym jesteśmy zainteresowani. Szczególnie dotyczy to akcesoriów kuchennych oraz zabawek dla dzieci.

Dofinansowane ze środków
Wojewódzkiego Funduszu
Ochrony Środowiska
i Gospodarki
Wodnej w Opolu

Źródła:
https://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/

Czy plastikowe opakowania są dla nas bezpieczne?

Echo Gmin Opolskich

Dodaj komentarz