czwartek, 21 listopada, 2024
info@echogminopolskich.pl
0
  • No products in the cart.
Ciekawostki

Jaja… statystyczne

Jaja… statystyczne

Sobota jest dniem święcenia pokarmów, które znajdą się na naszym stole podczas wielkanocnego śniadania. W wielkanocnym koszyczku niesiemy rozmaitości, święconkę, wędliny, sól, baranka, babki wielkanocne a przede wszystkim jaja. Malowane, drapane, wyklejane, barwione. Pisanki i kraszanki. Wedle gustu i umiejętności plastycznych.

Bez jaj w Wielkanoc się nie odbędzie. Tych w koszyczku i tych w świątecznych potrawach.

Jajko króluje w wielkanocnym menu. Faszerowane, w żurku, w pastach i sałatkach i w wypiekach świątecznych. Jakie jest wielkanocne jajo, każdy wie, a jakie jest statystyczne?

Coraz droższe, przede wszystkim

Z tabeli opracowanej przez GUS wynika, że od roku 2016 cena jajka wzrosła przeciętnie o 11 groszy. W 20016 statystyczne jajko kosztowało 0,67 zł, w roku 2017 – 0,71 zł, w 2018 i19 – 0,78 zł. 11 groszy to nie tak duża, da się przełknąć. Większy wzrost cen nastąpił przy skupie jaj, producentom w 2019 roku zapłacono o 33 grosze więcej w stosunku do roku 2016.

Kury muszą się napracować…

GUS opublikował ciekawe statystyki dotyczące produkcji jaj w przeliczeniu na sztuki zniesione przez jedną kurę. Oj, zapracowane są kuraki.

Dane przedstawione są od roku 2011 do 2018.

Najbardziej wydajnym rocznikiem kur był rocznik 2014. Wtedy kury znosiły rocznie po 228 sztuk jaj. Z kolei najbardziej leniwym rocznikiem, był rocznik 2012. Wtedy na jedną kurę przypadało 195 zniesionych jaj. W roku 2018 statystyczna kura zniosła 219 jaj.

W pozostałych latach kury również wyrobiły normę, znosząc ponad 200 jaj rocznie.

Produkcja jaj idzie pełną parą

Rekordową ilość jaj, przeliczając na miliardy, kury wyprodukowały w 2010 roku – 11,1 mld sztuk. W 2017 również nie próżnowały. Produkcja wyniosła 11 mld jaj.

Najsłabiej wypadła w roku 1950, wtedy kury zniosły łącznie 3,4 mld jaj. W kolejnych dziesięcioleciach (bo dane statystyczne obejmują lata 50, 60, 70…), produkcja jaj wzrastała średnio o ok. półtora mld sztuk (jedynie w latach 1990 – 2000 oraz 2010 – 2017 utrzymywała się na prawie jednakowym poziomie).

A to oznacza, że z roku na rok produkuje się więcej jaj. W stosunku do roku 1950 kury zniosły o 7,6 mld sztuk więcej.

Ile jaj na osobę?

Rekordowa ilość spożycia jaj, w przeliczeniu na mieszkańca, przypadła na rok 1980. W tym czasie statystyczny mieszkaniec zjadł 223 jaja. Równie duże spożycie odnotowano w roku 2010. Rok 2017 wypada kiepsko, bo na osobę przypadło 139 spożytych jaj. Nasze polskie jaja są ponoć zdrowsze i lepsze niż gdzie indziej w Europie, dlatego, mimo że spożycie na mieszkańca jest mniejsze, produkcja znacznie większa. Nasze jaja robią karierę na międzynarodowych rynkach.

Smacznego świątecznego jaja życzymy!

Echo Gmin Opolskich

Dodaj komentarz