W Popielowskiej Kolonii jest gwarno, pachnąco i niezwykle inspirująco. To zasługa Koła Gospodyń Wiejskich „Ziołowe Babki”, które realizuje cykl warsztatów kulinarnych i zielarskich. Przed nami dwa ostatnie wydarzenia – warsztaty tworzenia naturalnych kosmetyków oraz piknik podsumowujący projekt. Oba odbędą się już w najbliższą niedzielę (19 października).
Hasłem pierwszego spotkania było „Kiszenie i suszenie – sposób na zdrowe przez cały rok jedzenie”. Uczestnicy zgłębiali bowiem tajniki naturalnych metod konserwacji żywności, poznając dobroczynny wpływ kiszonek i suszonych produktów na zdrowie i odporność.
fot. FB / KGW Ziołowe Babki z Popielowskiej Kolonii
Kolejne warsztaty poświęcono tradycyjnym sposobom utrwalania mięsa – od solenia i peklowania po wędzenie i suszenie. Uczestnicy przygotowali własne konserwy i marynaty, a także aromatyczny karczek pieczony na soli.
fot. FB / KGW Ziołowe Babki z Popielowskiej Kolonii
Już 19 października „Ziołowe Babki” zapraszają na warsztaty tworzenia naturalnych kosmetyków z ziół oraz na piknik podsumowujący projekt. Będzie ziołowo, pachnąco i rodzinnie – z pokazem straży pożarnej, degustacją produktów wykonanych podczas warsztatów oraz innymi atrakcjami. Szczegóły na plakatach.
Działania sfinansowano ze środków pozyskanych przez Opolskie Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych w ramach Rządowego Programu Nowe FIO, ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. Projekt „Kierunek Nowe FIO”.
Więcej w kolejnym wydaniu Echa Gmin.




















