Kiedy zmieniamy system ogrzewania w naszym domu zależy nam na tym, by było tanio i wygodnie. Jedną z bardziej popularnych opcji jest pellet – jednak czy jest on ekologiczny? Ile kosztuje i czy jest lepszym rozwiązaniem niż równie znany ekogroszek?
W skład pelletu wchodzą sprasowane pod wysokim ciśnieniem trociny, drewno, słoma lub pędy wierzby energetycznej. Zaliczany jest do odnawialnych źródeł energii: jest to biomasa, czyli produkt wykonany z resztek lub odpadów roślinnych.
Producenci pelletu zapewniają, że jest to produkt o zerowej emisji dwutlenku węgla, ponieważ podczas spalania tego paliwa wytwarza się ta sama ilość CO2, która jest pobierana przez rosnące drzewa.
Pellet czy ekogroszek?
Oba rodzaje paliwa w ostatnich latach stały się bardzo popularną alternatywą dla węgla. Mimo że pellet jest droższy niż ekogroszek, jest też o wiele bardziej przyjazny dla środowiska – choć jeśli sugerujemy się nazwą, mogłoby wydawać się inaczej.
Podczas spalania tony ekogroszku wytwarza się od 60-120 kg popiołu, który należy zutylizować. Tona spalonego pelletu to zaledwie 5-10 kg popiołu, który następnie może być wykorzystany jako nawóz, ponieważ zawiera minerały.
Ekogorszek jest bardziej kaloryczny niż pellet, ale też mocniej zatruwa środowisko: emituje 500 razy więcej tlenków siarki, 4 razy więcej tlenków azotu i 4 razy więcej pyłu zawieszonego. Oba rodzaje paliwa emitują podobną ilość tlenku węgla CO – około 10 kg na tonę spalonego paliwa.
Jednak na pellet również powinniśmy uważać. Niska cena paliwa może nam sugerować, że jest ono wykonane z odpadów z zakładów meblarskich, sklejek i płyt MDF. Takie paliwo może być zanieczyszczone niebezpiecznymi żywicami, a co za tym idzie – jest szkodliwe dla środowiska i dla nas samych.
Zakup pelletu bez certyfikatu i o niewiadomym składzie może skończyć się problemami z rozpaleniem pelletu i utrzymaniem odpowiedniej temperatury, dużą ilością popiołu oraz uszkodzeniem kotła i jego mechanizmów.
O jakości pelletu świadczy popiół: powinno go być niedużo (5-10 kg na tonę spalonego paliwa). Jeśli popiół jest sypki, lekki i szary, mamy do czynienia z wysokokalorycznym, dobrej jakości pelletem. Spieki oznaczają, że spalany pellet jest niskiej jakości i może zawierać szkodliwe substancje. .
Dofinansowane ze środków
Wojewódzkiego Funduszu
Ochrony Środowiska
i Gospodarki
Wodnej w Opolu
Źródła:
https://www.amerigas.pl/czego-nie-powiedza-producenci-pelletu#dom-i-ogrzewanie-koniecznosc-wydzielenia-kotlowni
https://distripark.com/aktualnosci/pellet-drzewny-ekologiczny-opal-czy-eko-marketing