piątek, 22 września, 2023
info@echogminopolskich.pl
0
  • No products in the cart.
Ekologia

Szkło – odpad czy potencjalny surowiec? Co warto o nim wiedzieć i jak efektywnie je wykorzystać?

Obraz z meineresterampe z Pixabay

Szkło jest idealnym materiałem do recyklingu – można je przetwarzać w nieskończoność bez utraty właściwości materiału, ale z różnych przyczyn tak się jednak nie dzieje. System kaucyjny również kuleje. Jak więc ponownie wykorzystać szkło?

Na całym świecie rocznie produkuje się około 130 milionów ton szkła. Recykling tego materiału w poszczególnych krajach wygląda różnie. Oficjalnie w Europie zostaje poddanych recyklingowi około 78% opakowań szklanych.
Najlepiej radzi sobie Szwecja – 95% odpadów szklanych zostaje poddanych recyklingowi, a najgorzej takie kraje jak Turcja, Cypr czy Grecja – poziom recyklingu szkła wynosi tam często dużo mniej niż 50%. Dla porównania, oficjalnie w Stanach Zjednoczonych tylko 37% opakowań szklanych zostaje poddanych recyklingowi, a w Chinach – nawet nie 20%.
Żadne z tych danych nie są jednak w stu procentach wiarygodne, ponieważ podaje je tylko jedna ogólnoeuropejska organizacja. Jeśli chodzi o ponowne napełnianie butelek, również brakuje rzetelnych danych. Wiemy jedynie, że najczęściej wielokrotnie używane są butelki po piwie.
Te opakowania, które nie zostają poddane recyklingowi lub napełnione ponownie, są wykorzystywane do produkcji asfaltu, cementu czy betonu, a nawet cegieł. Pozostała część jest składowana na wysypiskach śmieci lub spalana, co przekształca szkło w odpad niebezpieczny.

Co JA mogę zrobić?
Wyrzucając szklane opakowanie do kosza nigdy nie możemy być pewni, że zostanie ono przetworzone. Najbardziej ekologiczne jest więc wprowadzanie szkła do drugiego obiegu we własnym domu. Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak może się wydawać.
Najłatwiej jest ponownie użyć słoiki do domowych wyrobów. Mając własny ogródek, często mamy także nadmiar owoców i warzyw w sezonie letnim. W słoiku można umieścić tak naprawdę wszystko: od ogórków i cukinii, przez pomidory aż po jabłka i maliny.
Warto więc przez cały rok zbierać słoiki po produktach, które kupujemy w sklepach. Przydadzą nam się zarówno te duże – na kompoty czy kiszone ogórki, jak i te mniejsze – na konfitury i warzywa w zalewie. Robienie przetworów zajmuje sporo czasu, ale podziękujemy sobie za nie w zimie, gdy owoce w sklepach są drogie. Kiedy mamy nadmiar słoików, a nie chcemy ich wyrzucać do kosza, możemy spytać sąsiadów – możliwe, że oni akurat potrzebują słoików, a dzięki nam nie będą musieli kupować nowych. Możemy również oddać je za pośrednictwem grup typu sprzedam/oddam/zamienię na Facebooku.
Jeśli chodzi o butelki, pozostało nam czekać na system kaucyjny, który w Polsce ma zacząć obowiązywać od 2023 roku. Oprócz butelek szklanych o pojemności do 1,5 l, będziemy mogli oddać również puszki o pojemności do 1 l oraz butelki plastikowe do 3 l.

Dofinansowane ze środków
Wojewódzkiego Funduszu
Ochrony Środowiska
i Gospodarki
Wodnej w Opolu
Źródła:
https://feve.org
https://www.recovery-worldwide.com/en/artikel/glass-recycling-current-market-trends_3248774.html
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/rzad-wprowadza-system-kaucyjny-w-polsce-poznalismy-szczegoly/r1epc41

Echo Gmin Opolskich

Leave a Reply