Do 9 października przyjmowane będą zgłoszenia do udziału w 5. edycji konkursu kulinarnego „Bitwa na Noże”, którego motywami przewodnimi są tym razem dziczyzna, miód i dynia. Finał odbędzie się już w najbliższą sobotę (11 października) w sali OSP w Dobrzeniu Małym, a dla najlepszych przygotowano atrakcyjne nagrody.
Pełna nazwa tegorocznej odsłony konkursu brzmi „Bitwa na Noże FAMILY”, i nie jest ona przypadkowa. Do rywalizacji zaproszone są bowiem dwuosobowe drużyny spokrewnionych ze sobą uczestników, z których przynajmniej jeden musi być pełnoletni. Zgłoszenia przyjmowane będą do 9 października, a o zakwalifikowaniu do finału zespoły zostaną poinformowane dzień później. W kulinarnej bitwie maksymalnie dziesięć ekip będzie miało dziewięćdziesiąt minut na przygotowanie dwóch potraw – dania głównego i deseru, w których wykorzystane zostaną dynia hokkaido, udziec z dzika oraz miód z pasieki A.D. Sadowscy.
Organizatorzy zapewnią obowiązkowe produkty i sprzęt, a pozostałe składniki będą zależeć już od pomysłowości uczestników. Efekty ich pracy oceni niezależne, pięcioosobowe jury, które weźmie pod uwagę przede wszystkim kreatywność, wygląd i aranżację potraw, ich smak i aromat, a także higienę pracy, czystość stanowiska i czas wykonania zadania. Trzy najlepsze zespoły zostaną nagrodzone, a wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy.
Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem tel.: 504–836–359, tam też należy szukać bardziej szczegółowych informacji. Regulamin wraz z formularzem zgłoszeniowym można znaleźć TUTAJ.
Konkurs „Bitwa na Noże FAMILY” organizuje Rada Sołecka Dobrzenia Małego, Pracownia Smaków oraz Stowarzyszenie „Tak Dla Samorządności”, a marszałek Szymon Ogłaza objął go patronatem honorowym. Wydarzenie dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.







