W niedzielę, 9 października na placu rekreacyjno-sportowym w Dobrzeniu Małym odbyła się ciekawa impreza, której głównym bohaterem był ziemniak. Wydarzenie przyciągnęło zaciekawionych mieszkańców Dobrzenia, na których czekały różne atrakcje, konkursy i warsztaty.
Święto pieczonego ziemniaka było kolejnym wydarzeniem zorganizowanym w ramach realizacji zadań 4. edycji Marszałkowskiego Budżetu Obywatelskiego. Podczas festynu uczestnicy mogli wziąć udział w koncercie Orkiestry Dętej OSP Dobrzeń Mały, w przedstawieniu duetu muzycznego Dominiki i Janusza Żyłki oraz w różnych grach i zabawach.
Równie ciekawą atrakcją okazały się warsztaty kulinarne, które poprowadził Patryk Buchta. Pod okiem doświadczonego kucharza uczestnicy warsztatów wykonali 3 potrawy: krem z wędzonych ziemniaków z chipsem z jarmużu, dyniowe prażynki z grillowaną piersią z kaczki i konfiturą z czarnego bzu na Martini oraz lody na ciekłym azocie o smaku dyniowo-śliwkowym z pianką jabłkowo-miętową.
Najważniejszym punktem imprezy był konkurs na najlepszą potrawę z ziemniaka. W rywalizacji mógł wziąć udział każdy, kto był chętny zaprezentować ziemniaczane danie. W trakcie oceniania potraw komisja konkursowa brała pod uwagę walory smakowe, zgodność z tematem, a także wygląd i estetykę podania.
Konkurs rozstrzygnął się pomiędzy sześcioma potrawami, a tak wygląda zestawienie ostatecznych wyników: I miejsce – baba ziemniaczana ze skwarkami, śmietaną i boczkiem; II miejsce – gofry ziemniaczane z sosem grzybowym; III miejsce – gołąbki ziemniaczane z sosem grzybowym. Przyznane zostały także wyróżnienia, które zdobyły ex aequo: rogaliki z ziemniaka, prażonki i baba z ziemniaka.
Imprezę w Dobrzeniu Małym zorganizowali: Gmina Dobrzeń Wielki, sołectwo Dobrzeń Mały i OSP Dobrzeń Mały, a sfinansowano ją z Marszałkowskiego Budżetu Obywatelskiego.
Justyna Waniek