Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim warsztaty ze zdobienia jaj wielkanocnych zorganizowało na wesoło.
Przy stole, na którym leżały ozdoby wielkanocne, króliczki, zajączki, gniazdka, jajka zdobione różnymi technikami, zasiadło kilkanaście pań tryskających wyśmienitym humorem. Do ich grona dołączył na chwilę wójt Piotr Szlapa, a na dłużej Ryszard Smorczewski, wyśmienity kucharz i specjalista od dobrego humoru. Najpierw panie otrzymały teoretyczny poradnik prezentujący różne techniki zdobienia jaj, później teoria została zastąpiona praktyką i członkini zarządu pokazała jak w prosty i dość szybki sposób ozdobić jajko, przyklejając na nie świąteczną serwetkę. Jadwiga Wrońska, mistrzyni opolskich kraszanek, przyniosła ze sobą kilka arcydzieł i odsłoniła tajniki ich powstawania. Niektóre panie cierpliwe zabrały się do mozolnego drapania, inne postanowiły szybciej podziwiać efekty swojej pracy i wybrały technikę obklejania jajek gotowymi wzorami.
Jako było bohaterem spotkania dobrzeńskich gospodyń, nie tylko pod względem artystycznym, ale również kulinarnym. Ryszard Smorczewski odsłonił wespół z prezes Gabrielą Kollmann kulinarną zaletę jaj. Bo jaja nie tylko potrafią być piękne, ale i smaczne, zwłaszcza w odpowiedniej oprawie.
Na rzeżusze, z marchewkowymi uszkami, zielonymi oczkami i koniecznie z dodatkiem majonezu wymieszanego z ziołami. Każda z pań miała okazję spróbować jajecznych wariacji kucharza Rysia.
I na tym nie koniec jajecznych historii. Kolejną odsłoną jaja było jego literackie oblicze.
Jadwiga Wrońska przeczytała zabawny tekst dotyczący sposobu dekorowania na różne sposoby i różnymi technikami jaj, czyli męskiego nabiału. Wójt i kucharz przełknęli tekst bez zająknięcia, czasem trochę chrząkając i niespokojnie wiercąc się na krzesłach. Jednak poczucie humoru to bardzo pożądana cecha i na szczęście nie brakuje jej gospodarzowi gminy.
Każdy z uczestników warsztatów otrzymał od kucharza Ryszarda broszurkę z najpopularniejszymi przepisami na dania wielkanocne. No i oczywiście każdy mógł skosztować jajecznych specjałów.